miércoles, 10 de octubre de 2007


BREU HISTÒRIA DEL JUDO


El judo prové del jiu jitsu que significa principi de la suavitat i fou la forma de lluita sense armes practicada pels samurais a l’època medieval .
A finals del segle XIX, les potències estrangeres, principalment els Estats Units, van amenaçar al Japó per tal de forçar a aquest a obrir les seves fronteres comercials i després de varies batalles , finalment, Japó es va veure forçat a canviar la seva política exterior i finalitzar amb un aïllament comercial i cultural de molts segles.

A l’any 1868 s’inicia l’etapa Meiji on es portaran a terme moltes reformes induides per la cultura occidental. Així a l’any 1871 es prohibeix als samurais dur les seves armes, el que suposa el principi del fi per aquesta classe social i, en conseqüència, el jiu jitsu entra en decadència, malgrat que varies famoses escoles aconsegueixen sobreviure.

Jigoro Kano, jove estudiant de Literatura de La universitat de Tokio, ingresa el 1877 en una d’aquestes escoles i descobreix que el jiu jitsu es una part molt important de la cultura tradicional japonesa i, en cas de poder adaptar-lo i millorar-lo ,arribaria a ser una excel·lent forma d’educació física i cultural per al seu poble. Amb aquesta idea va fundar al 1882 la seva pròpia escola, anomenada Kodokan, en les instal·lacions d’un temple budista i, amb només nou alumnes, va començar a desenvolupar el judo.

Durant els següents anys el judo va anar evolucionant i va progressar més en les tècniques de Nage Waza, que no pas en les altres de l’antic jiu jitsu. Es van prohibir les tècniques més perilloses, com les claus al coll, turmells, canells o cames. Posteriorment, l’any 1907 es va millorar el judogui (la vestimenta) per facilitar els kumi kata (agarres). Kano va introduir al programa de judo tècniques del jiu jitsu, però també va aportar de noves creades per ell mateix i els seus deixebles com uki goshi, harai goshi, tsuri komi goshi, o uchi mata, entre altres. A l’any 1920 es va fer una rectificació del gokyo (programa) eliminant 8 tècniques i incorporant 17 de noves.

Ha passat ja més d’un segle des de la fundació del Kodokan i el judo s’ha popularitzat en tots els països del mon. L’any 1956 va tenir lloc el I Campionat Mundial a Tokio i, a l’any 1964 es va convertir en esport olímpic.

No hay comentarios: